PUULATTIAINFO

Löydät täältä vastaukset sinua askarruttaviin kysymyksiin puulattioista ja kaikkeen niihin liittyvästä.

Puulattiat

ASENTAMINEN

 

ENNEN ASENNUSTA

 

Asennusvalmiin aluslattian kriteerit

Ennen asennusta on huolehdittava, että aluslattia on asennusvalmis. Alusmateriaalista riippumatta aluslattian on oltava kuiva. Tämä on erityisen tärkeää liimatuissa lattioissa, koska liima ei tartu kunnolla märkään pintaan. Aluslattian on myös oltava puhdas ja tasainen: kahden metrin etäisyydellä saa olla enintään 2 mm ero tasaisuudessa. Erityisesti kalanruotoladontaa ja muita designparketteja asentaessa tasaisuus on kriittisen tärkeää. Mitä tasaisempi aluslattia, sen parempi lopputulos. 

 

Aluslattia ei saa notkua tai liikkua. Siksi puu- ja kipsilevyrunkoisten alustojen lujuus on tarkistettava ennen asennusta. Valettu lattia ei notku, mutta asennusta valmistellessa on pidettävä huoli siitä, että lattian tasoitekerros pysyy pohjavalussa kiinni. Pahimmassa tapauksessa tasoite voi repeytyä irti betonista puun eläessä kosteuksien ja lämpötilojen mukaan. Tämän ehkäisemiseksi osa liimavalmistajista suosittelee käytettäväksi primeriä, jolla alusta saadaan puhtaaksi ja varmistetaan liiman tarttuminen. Samalla aluslattia saadaan tiivistettyä, jolloin tasoite tarttuu paremmin kiinni betoniin. 

 

Takaisin ylös

ASENNUS 

 

Asennus liimaamalla
 

Parketti voidaan asentaa kahdella tavalla: uivana tai liimattuna. Paras lopputulos saadaan liimaamalla parketti kiinni alustaansa. Alustaan liimattu parketti ei notku, kopise ja on kävelytuntumaltaan massiivipuulattiamainen. Alustaan liimaus tapahtuu yksinkertaisesti laittamalla alustaan liimaa ja painamalla lattian puumateriaali siihen kiinni. Leveimmät parkettilaadut tulee aina asentaa alustaan liimaamalla. 

 

Alustaan liimaus mahdollistaa suurtenkin pinta-alojen asentamisen ilman liikuntasaumoja sekä esimerkiksi listattoman asennuksen. Tämä johtuu siitä, että alustaan kiinnitettyään puu ei pääse elämään samalla tavalla kuin uivassa asennuksessa, eikä sille näin ollen tarvitse jättää juuri liikkumavaraa. Liimaus luo myös erilaisen askelkokemuksen: askelääni on käyttäjälle hiljaisempi. Alustaan liimaamalla ei myöskään tarvitse välttämättä käyttää askeläänieristettä. 

 

Asennus uivana
 

Yleinen tapa asentaa parketti on uiva asennus, jossa parketti lepää vapaasti alustan päällä. Asennuksellisesti uiva asennus on edullisempi kuin alustaan liimattu. Uivassa asennustavassa voidaan käyttää parkettilankkujen kiinnitystapana joko pelkkää lukkoponttia tai liimata lankut toisiinsa ponteista. Ponttien liimaaminen ehkäisee mahdollista narinaa. Uivana asennettu lukkoponttilattia voidaan halutessa purkaa ja siirtää uuteen paikkaan. Esimerkiksi myymälän sisustamiseen käytettyä parkettia voidaan siirtää toimitilan siirtyessä uuteen paikkaan. 

 

Uiva asennus vaimentaa askelääntä alaspäin, jolloin alakertaan ei kuulu häiritsevää askellusta. Toisin kuin alustaan liimattu parketti, uiva asennus ei estä puuta elämästä. Puu elää viiden metrin matkalla noin viisi millimetriä, joten 8-10 metrin välein lattiaan on jätettävä rako. Rako voidaan tehdä esimerkiksi oviaukkojen alle ja peittää kynnyksellä.

 

Käyttövalmis parketti
 

Käyttövalmis parketti tarkoittaa, että parketin asennuksen jälkeen se on välittömästi käytettävissä ja sisustettavissa. Parketin lisäksi myös massiivipuulattioita saa käyttövalmiina, mutta tehtaalla käsiteltyjen lautojen reunoissa on aina viisteet. Viiste tarkoittaa sitä, että laudan reunasta on poistettu puuta eikä siitä näin ollen lähde irti tikkuja. Viisteen tehtävänä on hallita laudan elämistä ja häivyttää siitä syntyviä uria. Laudan eläminen johtuu kosteus- ja lämpötilaeroista, jotka saavat laudan kutistumaan tai vastavuoroisesti kasvamaan ympäristön olosuhteiden mukaan. 

 

Parketin hionta ja pintakäsittely työmaalla
 

Jos parketin halutaan pysyvän täysin tasaisena, on ainut vaihtoehto hankkia puumateriaali täysin käsittelemättömänä tehtaalta ja hoitaa hiominen sekä pintakäsittely paikan päällä. Tällaista puuvalmista lattiaa voi myös sävyttää, mutta vaihtoehdot ovat rajatummat. Jokainen tehtaalta tuleva erä on aina hieman erilainen, mikä tuo yhtälöön epävarmuustekijän. 

 

Lattia voidaan pintakäsitellä lakkaamalla tai öljyvahaamalla. Kun näin tehdään työmaalla, on pidettävä huoli siitä, että pinnoite saa kuivua tarpeeksi kauan. Usein vuorokauden päästä lattialla voi kulkea jo varovasti ja kahden vuorokauden kuluttua alueelle saa kantaa kevyitä huonekaluja. Raskaiden huonekalujen suhteen on hyvä odottaa muutama päivä. Pinnoitteen on kuitenkin parasta antaa kuivua rauhassa, jotta lopputulos onnistuu varmasti. 

 

Parketti keittiöalusteen alla
 

Lähtökohtaisesti on aina parempi, että parkettia ei asenneta kiintokalusteen alle. Myöskään muun raskaan kalusteen alle ei kannata laittaa parkettia, erityisesti silloin kuin parketti asennetaan uivana. Uivan parketin on annettava rauhassa liikkua ja elää, suuri pistekuorma (n. 200-250 kg tai enemmän) estää tätä liikettä. Tämä voi aiheuttaa ongelmia jossakin muussa kohdassa parkettia. Jos parketti liimataan alustaan tilanne ei ole niin ehdoton, koska liimaus estää parketin elämistä. Näin ollen raskaiden pistekuormien rasitukseen joutuva lattia on parasta asentaa liimattuna. 

 

Pontit 
 

Parketeissa käytetään joko liimaponttia tai lukkoponttia. Liimapontti on nimensä mukaisesti pontti, joka kiinnitetään liimaamalla pontit joko toisiinsa tai pohjasta kiinni alustaan.

Lukkopontteja on muutamaa erilaista vaihtoehtoa. Vanhempi versio on ns. 2G-lukkopontti, jossa kiinnitetään ensin lautojen päätypontit yhteen ja sitten koko rivi lautoja kiinni edellisen rivin reunaponttiin.

Uudempi 5G-lukkopontti on nopeampi ja helpompi asentaa. Sen päädyssä on liukuva kieleke, joka mahdollistaa yksittäisen laudan asentamisen ensin pitkältä sivulta edellisen laudan ponttiin. Tämän jälkeen päätypontti painetaan kiinni ja päätypontin kieleke lukitsee laudat toisiinsa.

Takaisin ylös

 
Floordecor Helsinki

Albertinkatu 9

00150 Helsinki

puh. 010 349 3660

info@floordecor.fi

AVOINNA sopimuksen mukaan

Kauppakeskus
Tammiston Tähti

Nilsaksenpolku 2
01510 VANTAA

puh. 010 349 3665
vantaa@floordecor.fi 

Floordecor Tammisto

AVOINNA MA-PE 10-17, LA 12-16

heinäkuussa suljettu maanantaisin

Laskutustiedot

Floordecor Vantaa Oy

Verkkolaskuosoite:

003729726446

Operaattori:
Maventa (003721291126)


Sähköpostilaskut: 
29726446(at)scan.netvisor.fi 

 

Paperilaskut: 

Floordecor Vantaa Oy

29726446

PL 100
80020 Kollektor Scan

Lataa laskutustiedot

Ota yhteyttä!