PUULATTIAINFO

Löydät täältä vastaukset sinua askarruttaviin kysymyksiin puulattioista ja kaikkeen niihin liittyvästä.

Puulattiat

PINTAKÄSITTELY & HUOLTO-OHJEET

  

Pintakäsittely

Parketin pinta viimeistellään yleensä joko hiomalla tai harjaamalla. Viimeistellylle pinnalle sivellään mahdollinen sävyte ja pinnan suojaksi lisätään lakka, öljyvaha tai luonnonöljy. Pinnan työstötavasta riippumatta lattia pysyy kunnossa vuosikymmeniä, kunhan se asennetaan ja hoidetaan oikeaoppisesti.

Pintatyöstö

Harjaaminen irrottaa pintapuusta pehmeäää solukkoa, jättäen kiinteän solukon paikalleen. Tämä nostaa esille puun luonnollisen syykuvion, minkä seurauksena puu on visuaalisesti kiinnostava ja tuntumaltaan hieman röpelöinen. Harjaaminen ja sen tuoma uraisuus helpottavat kaksisävyisten parkettien tekemistä: syvempään uurteeseen tarttuu tummempi ja pinnalle vaaleampi sävy. Hionta taas tapahtuu hiomalla pinta hiomapaperilla, mikä jättää pinnan sileäksi. Hionta ja harjaaminen jättävät pinnan erilaisiksi, mikä vaikuttaa hieman myös valon heijastumiseen ja mattaisuuteen. Erot viimeistelytavoilla ovat kuitenkin hyvin vähäiset ja ainut käytännössä huomattava ero on tuntumassa. 

 

Pinnan suojaus

Pinnan suojaus tapahtuu lisäämällä parketin pinnalle joko mattalakkaa, öljyvahaa tai luonnonöljyä. Parketin käyttäjän kannalta pinnan suojaustavalla on merkitystä lattian huollettavuuden kannalta: lakattuun pintaan tullut jälki voidaan korjata vain hiomalla vanha lakka pois kauttaaltaan ja lakkaamalla koko pinta uudelleen. Öljyvahatussa pinnassa korjaus voidaan tehdä paikallisesti lisäämällä öljyvahaa vaurioituneeseen kohtaan.

 

Lakkoja löytyy niin kiiltävänä kuin mattaisinakin. Nykyisin mattainen lakkapinta on hyvin suosittu ja tämän takia mattalakkaukset ovatkin kehittyneet paljon lähiaikoina. 

 

Luonnonöljyllä on pitkät perinteet ja se onkin suosittu erityisesti Keski-Euroopassa. Se muodostaa luonnollisen mattapinnan, joka soveltuu erityisesti perinteisiin tiloihin. Luonnonöljyllä käsitellyllä lattialla on UV-kovetettua öljyvahalattiaa lyhyempi huoltoväli, joten sen hoitaminen tasaisin väliajoin on tärkeää.

 

Huolto ja hoito 

Lakattu lattia on suhteellisen helppohoitoinen ja pestävissä yleishoitoaineilla. Öljyvahatun parketin pinnalle muodostuu suojaava öljykerros. Kerros kuitenkin kuluu ajan myötä ja tämän takia lattian oikeaoppinen huolto on hyvin tärkeää. Öljyvahattua parkettia saa ja pitää pestä vain öljysaippualla. Tämä korjaa kuluvaa öljykerrosta, lisäten parketin pinnalle suojaavaa öljyä. Normaali pesuaine toimii halutun lopputuloksen vastaisesti: pesuaine kuluttaa öljyä pois, jolloin lattia on alttiina naarmuille ja lialle.

 

Timberwisen video kertoo tarkemmin öljyvahatun parketin hoitamisesta. https://www.youtube.com/watch?v=vR_FHZ-wZfk

Takaisin ylös

 
Floordecor Helsinki

Albertinkatu 9

00150 Helsinki

puh. 010 349 3660

info@floordecor.fi

AVOINNA sopimuksen mukaan

Kauppakeskus
Tammiston Tähti

Nilsaksenpolku 2
01510 VANTAA

puh. 010 349 3665
vantaa@floordecor.fi 

Floordecor Tammisto

AVOINNA MA-PE 10-17, LA 12-16

heinäkuussa suljettu maanantaisin

Laskutustiedot

Floordecor Vantaa Oy

Verkkolaskuosoite:

003729726446

Operaattori:
Maventa (003721291126)


Sähköpostilaskut: 
29726446(at)scan.netvisor.fi 

 

Paperilaskut: 

Floordecor Vantaa Oy

29726446

PL 100
80020 Kollektor Scan

Lataa laskutustiedot

Ota yhteyttä!